Tyskland: Formodet IS-kriger, Jaber Albakr, valgte at stå til regnskab for Allah
.
Trods døgnovervågning: Terrormistænkt begik selvmord i tysk fængsel
.
En stor succes for tysk terrorbekæmpelse er nu ved at udvikle sig til en større fadæse, siger DR-korrespondent.
En syrisk terrormistænkt havde held med at begå selvmord i et tysk fængsel, selvom han var under døgnovervågning. Det var han, fordi han ifølge det tyske medie Spiegel Online var i akut fare for netop at ville begå selvmord.
– Ifølge hans advokat havde han smadret lamper og pillet ved stikkontakter i sin celle tilsyneladende for at slå sig selv ihjel, siger Michael Reiter.
– Men selvom han skulle overvåges døgnet rundt, så er han kun blevet tilset en gang i timen, og så har han i mellemtiden hængt sig selv, kan Michael Reiter oplyse.
.
.
Tilbageholdt af landsmænd
Ifølge den tyske efterretningstjeneste Bundesverfassungsschutz havde manden sandsynligvis forbindelse til terrorgruppen Islamisk Stat og var ved at planlægge et angreb på en lufthavn i Berlin.
Politiet fandt i sidste uge 1,5 kilo højeksplosivt sprængstof og en selvmordsvest i hans lejlighed. Efter en to dag lang menneskejagt blev den 22-årige syrer, Jaber Albakr, anholdt af politiet natten til mandag – i øvrigt efter et tip fra andre syriske flygtninge, der overmandede deres eftersøgte landsmand og kontaktede politiet.
.
.
Vantro og chok
Ifølge det tyske nyhedsbureau DPA havde den 22-årige hængt sig selv i cellen.
Sagen tegnede sig først som en succes for myndighederne, men nu stiller selvmordet den i et andet lys.
– De første reaktioner er chok og vantro. Lige nu er en af de største succeser i tysk terrorbekæmpelse ved at udvikle sig til den største fadæse, siger Michael Reiter.
Det kan desuden blive svært at blive klogere på motiv og mulige bagmænd til hans planlagte attentat.
– Den terrormistænkte var jo formentlig en af de eneste, der kunne forklare baggrunden for det planlagte terrorattentat på en lufthavn i Berlin. De tyske medier spørger derfor, hvordan myndighederne kunne tillade at han unddrager sig sit ansvar ved at begå selvmord, siger Michael Reiter.
Forhistorien er følgende:
.
.
Den 22-årig terrormistænkte, Jaber Albakr, blev om natten anholdt i storbyen Leipzig i Tyskland
Anholdelsen var kulminationen på en godt 48 timer lang jagt på den syriske flygtning, som er mistænkt for at have planlagt et større bombeattentat i Tyskland.
Politiet i den østtyske by Chemnitz har overvåget den mistænktes hjem igennem længere tid. Umiddelbart inden specialstyrker indleder en planlagt razzia, flygter den mistænkte. Politiet affyrer skud, men det stopper ikke manden.
I syrerens lejlighed finder efterforskere det, de beskriver som et “højeksplosivt sprængstof”.
Ifølge nyhedsmagasinet SPIEGEL bliver der fundet flere hundrede gram, ifølge tabloidavisen BILD et helt kilo.
.
.
På tysk tv fastslår terrorekspert Elmar Theveßen, at der er tale om sprængstof af typen TATP – den samme, som blev anvendt ved attentater udført af terrorbevægelsen Islamisk Stat i Paris i efteråret 2015 og i Bruxelles i foråret 2016.
Typen af sprængstof ses i Tyskland som en indikation af, at den 22-årige står i ledtog med terrorbevægelsen. Det bekræfter avisen BILD og henviser til anonyme kilder hos tyske myndigheder.
Åbenbart har den mistænkte været i kontakt med Islamisk Stat via internettet. Ifølge SPIEGEL er det også her, han finder vejledninger til fremstillingen af bomber. Torsdag i sidste uge bliver han tilsyneladende færdig med sit projekt. Fredag overdrager det tyske efterretningsvæsen den vigtige information til politiet i Chemnitz.
Men de lokale myndigheder er åbenbart dårlige til at holde lav profil: Selv naboer til den terrormistænkte lægger mærke til politiets overvågning. Hovedpersonen har formentlig også set politiet troppe op ved sin bopæl. Han flygter og efterlyses derefter i hele Tyskland.
.
.
Politiet i Chemnitz anholder tre personer, der menes at have været i kontakt med den mistænkte. To af dem pågribes på hovedbanegården i den østtyske by. Af frygt for at deres medbragte kuffert skjuler en bombe, afspærres banegården. Kufferten undersøges den af en specialrobot. Men det er falsk alarm.
De to pågrebne løslades igen. Den tredje er fortsat anholdt. Der er tale om den officielle lejer af den 22-åriges lejlighed. Han mistænkes for at være medvidende eller involveret i terrorforberedelserne.
I løbet af lørdagen styrkes sikkerheden på tyske banegårde og i lufthavne. Det sker blandt andet i lufthavnen Berlin-Schönefeld, hvor et tungt bevæbnede betjente kontrollerer rejsende, biler og busser – i håbet om at pågribe den terrormistænkte syrer. På nuværende tidspunkt ved man ikke, om den mistænkte har medbragt sprængstof, og om han har planer om at slå til. Men flere tyske medier nævner anonyme kilder hos myndighederne, der angiveligt frygter forestående attentater netop disse steder.
.
.
Politiet i Chemnitz gennemfører endnu en razzia i et boligkvarter. Naboer melder om lyden af eksplosioner, formentlig fra de lysgranater, som specialstyrker gør brug af. Myndighederne anholder en mand, der mistænkes for at stå i ledtog med den formodede bombemand.
Kort efter overtager den tyske statsanklager i byen Karlsruhe sagen om den terrormistænkte.
I storbyen Leipzig – godt 85 kilometer fra Chemnitz – stormer specialstyrker en lejlighed og pågriber den terrormistænkte syrer. Ifølge tyske medier havde han henvendt sig hos to andre syrere og spurgt, om han måtte overnatte hos dem. De gik åbenbart ud fra, at han var hjemløs. Men da de hørte om efterlysningen, tilbageholdt de den mistænkte og kontaktede politiet.
Ifølge nyhedsmagasinet SPIEGEL kom den syriske mand illegalt til Tyskland den 18. februar 2015. Forbundspolitiet i den sydtyske by Rosenheim pågreb og registrerede ham efterfølgende. To uger senere søgte han om asyl, og blev anerkendt som flygtning i midten af 2015. Åbenbart var der intet, der pegede på en kriminel endsige terroristisk baggrund.
.
Tyskland: Tre mænd anholdt for at planlægge angreb i Tyskland
.