Irak dødstallet stiger efter koordineret ISIL angreb
.
USA og en række andre lande vil lempe på våbenblokaden mod Libyen og forsyne landets skrøbelige samlingsregering med våben til brug i kampen mod Islamisk Stat.
Det fremgår af slutdokumentet fra den store Libyen-konference, der blev holdt i Østrigs hovedstad, Wien, mandag.
Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, som præsenterede planen ved konferencen i Wien, siger, at USA sammen med andre lande vil støtte regeringen i at bede om en undtagelse fra våbenembargoen.
.
.
Han betegner Islamisk Stat som en “ny trussel” mod Libyen, og understreger, at det er afgørende at få stoppet den yderliggående gruppes fremmarch i det nordafrikanske land.
Men i samme åndedrag udelukker Kerry, at det vil komme på tale at indsætte landtropper i Libyen, skriver Reuters.
Målet er at hjælpe den libyske regering med at håndtere truslen fra Islamisk Stat, men levering af våben til det nye styre skal “udformes nøje”, understreger den amerikanske udenrigsminister.
.
.
Topdiplomater fra 21 lande er mandag samlet i Wien for at drøfte, hvordan de bedst kan bakke op om Libyens nye, skrøbelige samlingsregering og stabilisere landet.
Efter landets mangeårige diktator, Muammar Gaddafi, blev væltet fra magten og dræbt i 2011, har Libyen befundet sig i et sikkerhedsmæssigt kaos og et centrum for ekstremister fra Islamisk Stat og menneskesmuglere, der sender migranter og flygtninge videre mod Europa.
Sidste år indtog Islamisk Stat Gaddafis fødeby, kystbyen Sirte ud mod Middelhavet, hvor bevægelsen har etableret træningslejre for militante.
Siden Gaddafis fald har en række militante grupper kæmpet om magten, og i 2013 blev den internationalt anerkendte regering og parlamentet jaget ud af hovedstaden Tripoli og søgte tilflugt i Tobruk i øst.
En alliance af militante islamister og klanbaserede grupper oprettede en ny regering i Tripoli efter at have smidt den anerkendte regering på porten.
Ny IS-Video
IS-video fra Homs/Palmyra
.
.
ISIL angreb på en naturgas plante og andre mål i eller tæt på Bagdad dræbte mindst 29 mennesker søndag.
Dødstal fra et koordineret angreb af den islamiske stat i Irak og Levanten (ISIL/ISIS) på naturgasanlæg udenfor Baghdad er steget til 14, siger irakiske embedsmænd.
Meddelelsen sætter det samlede antal bombedræbte fra søndagens bombeangreb i eller tæt på hovedstaden til mindst 29.
Angrebet begyndte ved daggry med en selvmordsbil rammer naturgas-anlægges hovedport i byen Taji, omkring 20 km. nord for Bagdad.
Derefter stormde flere selvmordsbombe biler og krigere ind i anlægget, hvor sammenstødet med sikkerhedsstyrken forlader 27 soldater såret, oplyser en embedsmand.
ISIL oplyser i en online-erklæring at fire IS-kæmpere med maskingeværer havde dræbt vagter på anlægget, som de sagde den irakiske hær benytter som hovedkvarter.
.
.
Da forstærkninger ankom satte de ind i en parkeret bilbombe, for så at tørner sammen med sikkerhedsstyrkerne alle iført deres selvmords veste.
En talsmand for Bagdad Operations Command sagde tre af facilitetens gaslagre blev satte i brandl før sikkerhedsstyrker var i stand til at bringe situationen under kontrol.
Hamid Younis, stedfortrædende olieminister, sagde i en erklæring til pressen, at brandmænd formåede at få slukket den en brand, forårsaget af eksplosionerne. Samt at teknikere nu undersøger skaderne.
Elektricitets ministeriet sagde, at to nærliggende kraftværker havde standset el-produktionen på grund af manglende gasforsyninger fra Taji gasværket.
Var det ikke klart, hvor lang tid det ville tage for at gendannet gasleveringen til de to kraftværker, som giver 153 megawatt til det allerede før angrebet overbebyrdede el-net.
.
Amerikansk frustration: “Dette perverse kalifat skrumper”
.