Efter årelang jagt på leopard fredes de i Sydafrika i 2016

Wilderness Foundation hylder forbuddet og udtaler, at fredningen er afgørende for at beskytte arten, da størrelsen af landets bestand af leoparder er ukendt.

leopard unger
“Indtil vi kender bestandens størrelse og bæreevne, bør vi ikke jage dem,” sagde Andrew Muir,  Wilderness Foundation, om forbuddet leopard-jagt. 

Sydafrika har indført ét års jagt-fredning på leoparder i 2016 med en afgørelse, der mandag hyldes af naturbeskyttelses-grupperne.

“De lokale myndigheder er blev informeret om, at jagt på leoparder ikke bør tillades i 2016,” sagde afdelingen for miljømæssige anliggender, og tilføjer, at forbuddet vil blive revideret i slutningen af året.

Departmentet sagde det handlede på anbefalinger fra Sydafrikas Videnskablige Råd, som havde foreslået en indgriben for at sikre overlevelsen af leoparden.

.

leopard 5

.

Leoparden har været yderst udbredt og levet mange steder på Jorden. Nu er dens levesteder overordnet set begrænset til nogle dele af Afrika, samt det tropiske Asien. Leoparden er opført som næsten truet dyreart på IUCNs røde liste over verdens dyrearter, da mængden af leoparder er faldende i store dele af verdenen på grund af tab af levesteder og fragmentering. Eksempelvis er leoparden forsvundet i Hong Kong, Singapore, Kuwait, Den Syriske Arabiske Republik, Libyen og Tunesien.

.

.

På trods af at mange af leopardens levesteder forsvinder, er leoparden dog et dyr med en utrolig god tilpasningsevne. Leoparden har nemlig så god en tilpasningsevne, at den både kan leve i ørkener, på savannen, i tæt regnskov, og sågar i forstæderne til storbyen. Eksempelvis lever der leoparder i Nairobi, da hundene i byerne er et godt og nemt bytte for leoparden, som netop foretrækker et bytte, der er mindre end den selv.

Leoparden færdes størstedelen af tiden på jorden, men klatrer og svømmer glimrende. Den er nataktiv og tilbringer dagen sovende i et træ eller gemt i tæt buskads. Leoparden lever det meste af sit liv alene. Hannen og hunnen mødes mødes kun kortvarigt, når hunnen er i brunst. 100 dage senere fødes 3-6 leopard unger, der kun vejer 400-600 gram.

.

.

Under konventionen om International handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter (CITES), kan Sydafrika tillade 150 tilladelser hvert år til trofæjagt af leoparder bestemt til eksport.

Sydafrikas leopard bestands-størrelse er fortsat et mysterium.

“Vi ved ganske enkelt ikke, hvordan leoparder klarer sig i Sydafrika,” fortæller Guy Balme fra miljøgruppen Panthera (Protecting Wild Cats Protects the Earth).

“De er hemmelighedsfulde, hovedsagelig nataktive, lever individualistisk og bevæger sig over store områder.”

Derfor er det afgørende at beskytte arten til størrelsen af bestanden er kendt.

.

..

Leoparden er ikke let at finde på savannen, ikke fordi den er ekstrem sjælden, men mere fordi den lever skjult i krattet eller ligger henslængt i en trækrone. Dermed skal man være yderst opmærksom, hvis man skal spotte dette fantastiske dyr på savannen i Tanzania. Hvis man er på en safarirejse i Tanzania er leoparden, med sin smukke plettede pels og elegante bevægelser, helt bestemt værd at lede efter.

Kelly Marnewick, fra gruppen De Kødædende Rovdyrs Bevarelse, og manager i miljøorganisationen Wildlife Trust, tilføjede: “Det er vigtigt at sikre, at enhver handel med vilde dyr sker bæredygtig.”

.

.

“Hvis vi ikke gør det, bliver det meget problematisk. Vi har brug for et globalt handelsforbud.”

Dårlig forvaltning af trofæjagt og den ulovlige handel med leopard skind er de største trusler mod Sydafrikas bestand af den store kat, ifølge regeringen.

Honoratiores fra Sydafrikas Zulu samfund bærer traditionelt dyreskind til ceremonier, især leopard skind.

.

Sydafrikas Zulu samfund

.

Sydafrika tjener betydelige indtægter fra salg af tilladelser til velhavende udlændinge, der er villige til at betale tusindvis eller  i ti-tusindvis af dollars til at jage en af de “big five” (løve, leopard, elefant, næsehorn og bøffel).

Jagt genererer nogle 6,2 m rand ($375m) for Sydafrika hvert år, ifølge Miljøministeriet.

Kilde: The Guardian

.

natur

LØVEJAGT ER BLEVET ET – KUN FOR SJOV – SKYDEMÅL FOR DE RIGE

.