ANTALLET AF RADIKALISEREDE TIL IRAK OG SYRIEN ER FORDOBLET
.
ISLAMISK STAT HAR MASSER AF VESTLIGE VÅBEN
.
Når militante islamister fra Islamisk Stat begår krigsforbrydelser, er det ofte med våben fremstillet i USA, EU, Rusland og Kina.
Tirsdag, den 8. december 2015
Det viser en ny rapport fra Amnesty International.
Ifølge rapporten er det landenes våbeneksport til Irak, der har været så dårligt kontrolleret, at våbnene nu er havnet i armene på islamisterne.
Manglende kontrol
– Det store våbenarsenal, der bliver benyttet af Islamisk Stat, er et helt klassisk skoleeksempel på, hvordan hensynsløs våbenhandel danner grobund for de mange grusomheder, der foregår i Irak og Syrien, siger Patrick Wilcken, der forsker i våbenkontrol, sikkerhedshandel og menneskerettigheder for Amnesty International.
Han fastslår, at USA har eksporteret våben for mere end 500 millioner dollar til den irakiske regering i perioden fra 1990 til 2014. Våben, hvoraf en stor del nu kontrolleres af fjenden.
Ud over de amerikanskfremstillede våben er det i høj grad Kalashnikov-rifler, som er havnet i islamisternes varetægt.
.
.
Anbefaler embargo
Amnesty International håber, at andre lande vil lære noget af erfaringerne, og at rapporten vil være med til at sætte fokus på, at man skal tænke sig godt om, inden man i fremtiden eksporterer våben til ustabile regioner.
– Dette viser os endnu engang, at man må foretage grundige risikovurderinger, inden man eksporterer til ustabile lande, siger Patrick Wilcken.
Amnesty anbefaler en international, fælles embargo mod våbensalg til den syriske regeringshær og alle oprørsstyrker, der er involveret i krigsforbrydelser.
Hvad angår eksporten til Irak, anbefaler man at begrænse den så meget, at den kun kan gennemføres efter strenge risikovurderinger.
.
.
ANTALLET AF RADIKALISEREDE TIL IRAK OG SYRIEN ER FORDOBLET
Ifølge Soufan Group vender mellem 20 og 30 procent af de udenlandske krigere hjem til deres hjemlande.
Tirsdag, den 8. december 2015
.
Antallet af radikaliserede, som rejser til Irak eller Syrien for at kæmpe, er mere end fordoblet siden sidste år til mindst 27.000.
Det viser en rapport fra konsulentvirksomheden The Soufan Group, som yder strategisk sikkerhedsrådgivning.
Flere rejser til den uroplagede region for at kæmpe under den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stats sorte faner.
– Fænomenet med udenlandske krigere i Irak og Syrien er i sandhed global, lyder det fra virksomheden, som har base i New York.
– Islamisk Stat har opnået succes ud over drømmene fra andre terroristgrupper, som nu fremstår konventionelle og endda gammeldags, som al-Qaeda.
– Den har givet energi til titusindvis af folk, som slutter sig til den og har inspireret mange flere til at støtte den, lyder det om Islamisk Stat.
I alt er mellem 27.000 og 30.000 udenlandske krigere fra 86 lande rejst til Irak og Syrien, hvilket skal sammenlignes med de omkring 12.000 udenlandske krigere, som rejste til Syrien ifølge en lignende rapport fra juni 2014.
.
.
Det største antal kommer fra Mellemøsten og Maghreb – Nordvestafrika – med omkring 8.000 fra hver. Omkring 5.000 kommer fra Europa, mens yderligere 4.700 kommer fra tidligere sovjetrepublikker.
Ifølge Soufan Group vender mellem 20 og 30 procent af de udenlandske krigere hjem til deres hjemlande, hvilket skaber store udfordringer for de hjemlige sikkerhedstjenester, på grund af frygten for indenlandske angreb fra Islamisk Stat.
Den militante bevægelse har taget skylden for angreb i Paris, som kostede 130 livet, samt for en bombe på et russisk passagerfly, hvor 224 mistede livet.
Frygten for folk, som blive radikaliserede i kamp for Islamisk Stat, og senere vender hjem, har udløst en omfattende debat i særligt vestlige lande.
Flere har gjort det ulovligt at rejse til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen, som har varet siden 2011.
- Som Islamisk Stat ændrer sit fokus fra at konsolidere kontrol af territorium til at angribe udenlandske fjender i deres eget hjemland vil profilen af deres udenlandske rekrutter også ændre sig, lyder det fra Soufan Group.
.
Islamisk stat ses som så farlig, at militær fra hele verden mødes i Syrien
.