Analyse: Er ISIL ved at løbe tør for olie?
Det er ikke Kalifatet, der er en trussel mod menneskeheden..!
.
Analyse: Er ISIL ved at løbe tør for olie?
Krigerne fra ISIL har tabt kontrollen med Iraks Beiji raffinaderi, men de har stadig styr på et antal oliekilder og fortsætter med at udnytte dem.
.
Imran Khan
Imran Khan is a roving correspondent based out of Doha, covering the Middle East and South Asia
Søndag, den 19. juli 2015
Det har været hævdet, at den islamiske stat i Irak og Levanten (ISIL) har tjent millioner i Irak på smugling af olie fra forskellige lokaliteter, som de kontrollerer rundt om i landet. Ifølge amerikanske vurderinger skulle det løbe op i millioner af dollars om ugen.
Det er rigtigt at ISIL havde kontrol med Iraks største olieraffinaderi, Beiji, indtil for nylig, som det også er sandt, at de kontrollerer en række andre oliekilder og fortsætter med at udnytte dem.
Da ISIL krigerne i juni 2014 rykkede ind på scenen, fandt de sig snart i besiddelse af rige oliebrønde i Nineveh provinsen, syd for Mosul.
Dette tillod dem at etablere smuglingsruter ind i Syrien.
19/3 2014: The Bitter Sectarian Battle For Control Of Syria’s Courts – YouTube
.
Husham al-Brifkani, chef for den energi af Ninevehs provinsrådet, sagde: at “ISIL ville smugle olie på lastbiler gennem Syrien og andre nabolande. Hvor de ville finde villige mellemmænd, der videresælger olien til andre handlende. De sælger omkring 10.000 tønder om dagen ved hjælp af denne metode.”
Det var dog ikke kun felter i nærheden af Mosul, men flere andre oliekilder der udnyttes på tilsvarende måde.
Irakiske kilder indenfor landets olie- og energi ministerium har givet Al Jazeera disse oplysninger på betingelse af anonymitet, fordi de ikke er autoriseret til at tale om emnet. Herunder, at ISIL sælger olien med en stor rabat.
“ISIL få omkring 10 dollar per tønde olie, de sælger. Købmænd vil ikke betale mere end det,” har en af kilderne oplyst.
Peshmerga kilder bekræftede også at disse ruter bruges. Ifølge dem går de mest succesfulde ruter, der anvendes af ISIL til at smugle olie gennem Syrien. Fra Mosul til Raqqa i Syrien, derefter via Ayntab [arabiske navn for Gazientep] i Tyrkiet.”
.
4/7 2015: SYRIA WAR Street Fighting with MBT battle Tank and RPG’s in HD – YouTube
.
Men irakiske sikkerhedsstyrker har formået at forstyrre ISIL’s olie-operationer og har generobret centrale steder i Nineveh og Salahuddin provinsen tilbage fra ISIL, hvilket i betydelig grad skulle have forringet ISIL’s evne til at drage fordel af det sorte guld.
“ISIL plejede at sælge 10.000 tønder om dagen. Vi ved nu, at det er reduceret til 2.000 tønder om dagen hovedsageligt gennem ruten Syrien-Tyrkiet” sagde Brifkani.
Under pres
Efter operationerne i Tikrit, hvor de irakiske sikkerhedsstyrker befriede byen, fik det også en konsekvens for ISIL´s olieindtægter. Sidenhen er flere ruter til Syrien tabt samt adgang til mellemmænd.
Siden årets begyndelse er ISIL også kommet under et betydeligt pres på andre steder, herunder den nordlige del af landet.
Det som spiller ind i forhold til olien er de amerikansk-ledede koalitions luftangreb, Peshmerga operationer og at de irakiske styrker har formået at nedbringe antallet af lastbiler, der bruger Mosul som en mellemstation for nogle af ISIL´s operationer.
Peshmerga kilder siger, at antallet af lastbiler der forlader Mosul er gået ned fra et par hundrede til snesevis.
.
3/7 2015: Syria – Rebels storm Aleppo Research Center – YouTube
.
De tyrkiske smuglere er dog fortsat et problem. Tyrkiet har ikke nogen naturressourcer og er derfor afhængig af import.
Her er de irakiske kurdiske myndigheder en vigtig handelspartner for tyrkerne og leverer en masse olie. Men for skruppelløse mellemled er Tyrkiets ønske om olie en indtægtskilde.
Når lastbilerne ankommer til Tyrkiet omhældes brændstoffet i rørledninger, der efterfølgende sælges fra både lovlige og ulovlige tankstationer.
Tyrkiet har sagt, at man har slået ned på denne handel, men ifølge kilder i den irakiske regering er det stadig en yndet destination.
Den syriske olie er også et problem, da ISIL møder mindre modstand i dette land, hvorfor smuglingen fortsætter både i landet og uden for landets grænser.
Betydelig succes
Rapporter i medierne i de seneste måneder tyder på, at den syriske regering køber olie af smuglere fra de områder uden for regeringens kontrol.
Hvis det er sandt, betyder det i realiteten præsident Bashar al-Assad er køber af olie fra ISIL, og bliver på den måde indirekte finansierende krigen mod sig selv.
Irak har haft betydelig succes med at blokere for ISIL’s oliesmugling og det har betydet, at indtægterne for gruppen fra olie er faldet til et niveau, der ikke er set tidligere.
Men selv konservative skøn viser, at handelen stadig har et niveau på $250,000 om dagen.
Irak har også forsøgt at stoppe enkeltpersoners handel med olie fra ISIL ved skærpe landets terrorlove med mulighed for dødsdommen.
.
24/5 2015: SYRIA WAR THE REBELS OF ALEPPO HD – War Reportage Story – YouTube
.
Men så længe der er efterspørgsel efter olie, og der er en leverandør, om det så er ISIL eller en anden – vil der altid være en køber.
For nu – er den eneste trøst for Irak, at ISILS adgang til olie til en vis grad er blevet afskåret fra omverdenen. En kendsgerning, der ikke straks vil gøre gruppen svage på grund af dens beskatning og de mange andre indtægtskilder.
Men på sigt kan det have en virkning.
.
19/3 2015: Al Jazeera World – Syria: so near, so far – YouTube
.
Med kalifatet, Islamisk Stat, er muslimerne bragt i spil over hele verden. I første omgang de mest fundamentalistiske muslimer. Der tælles i mange millioner. Men i stigende grad også mellemgruppen af troende muslimer.
Så det bliver muslimer i stort antal på sigt.
Desuden vil man se nye kalifater skyde op rundt om i den muslimske verden. Der på hver deres måde vil skabe sig støtter rundt om i verden.
Ved at det er et kalifat, man kæmper mod, så kan man i Vesten kalde det terrorgrupper så meget man lyster. For muslimerne er det et korstog mod islam.
Det betyder ikke de alle tager til Irak-Syrien. For kampen mod korsfarerne er nu global. Hvorfor alt der er vestligt er fjenden. Det er for eksempel nu forbundet med stor risiko at tage på ferie i udlandet i almindelighed, og til Mellemøsten i særdeleshed.
På den måde kæmper man i Vesten med en snebold, der kun bliver større og større, og som vil suge statskasserne tomme.
.
.
Det er ikke kun angrebet, men eftervirkningerne, der har ISILs interesse….!
.